Süsü, a sárkány


SÜSÜ, A SÁRKÁNY

kezdetek készül lelkesít zenék alkotók utóélet képek videók epizódok impresszum

SÜSÜ, A SÁRKÁNY
KIÁLLÍTÁS

A RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓHELYEN
2018. MÁRCIUS 8 - MÁJUS 12.

MEGHOSSZABBÍTVA 2018. JÚNIUS 30.

SÜSÜ40+ PLAKÁT

Szabó Attila videónSZABÓ ATTILA, a rendező sajnos csak a videóról nézheti már kedves bábjait

Szépen felújított bábok sorakoznak a kiállításon
Örülnek, hogy kiszabadultak a raktárból

 HERPAI ANDRÁS a kiállítás kurátora


TAKÁCS VERA Balázs Béla díjas rendező, a bábsorozat dramaturgja mondott megnyitó beszédet, értékelte a Süsü jelentőségét és kifejezte örömét, hogy létrejött a kiállítás.

A Petőfi TV operatőre Buzek Bence riportot készít
ITT látható a termék :)
Újvidéki katolikus Ujság riport
Az újvidéki katolikusok lapjának készülő riport

Sok régi munkatárs látogatott el a kiállításra
Singer Dezspo és Dunavölgyi Péter
Dunavölgyi Péter és Singer Dezso

A BESZÉD:
Kedves Barátaim! Szeretettel köszöntök mindenkit, az immár felnőtté vált Süsü ünnepi kiállításán. Herpai Andás a kiállítás kurátora azt mondta, hogy aki egy megnyitón 3 percnél tovább beszél, az egyéb galádságokra is képes.
Igaz, hogy kb. három órát tudnék beszélni, de annak nagy részét úgyis olvashatjátok a neten .
Maradjuk a legfontosabbaknál. Süsü története 3 évvel a bemutató előtt kezdődött, amikor egyszer csak azt hallom a rádióban - Bodrogi hangján -, hogy annyira szerelmes, hogy mikor meglátja a királylányt azonnal elájul és persze egy kőre esik, mert ő annyira Süsü…  Azonnal beleszerettem ebbe a kétségbeesett sárkányba és elhatároztam, hogy akárhogy is, de bábjátékot kell készíteni a történetéből. A három év megállás nélküli munkával telt, ezer kérdés merült fel a forgatókönyv készülése közben, sokszor mondtuk, hogy külcsín és belbecs… ma már ezeket a szavakat nem nagyon használjuk, de a tartalma ma is érvényes, a látszat vagy a valódi érték? Sikerült a gondolatot cselekménybe ágyazni, meglett a fantasztikus stáb, elkezdődött a kivitelezés  és 77 decemberében képernyőre került az első Süsü, amit  még külső gyártásban, filmgyárban, külső műhelyekben készítettük.
Azután eltelt 6 év a folytatásokig, de közben a Magyar Televízió Díszletgyártó Üzeme létrehozta a bábműhelyt, a makett műhelyt bővítette, minden készen állt ahhoz, hogy a folytatások már belső gyártásban a Magyar Televízió falain belül készüljenek .
 Azoknak mondom, akik nem tudják, hogy ez azt jelenti barátaim, hogy aki a 8 folytatásban dolgozott, az mindent a fizetéséért csinált,  a külsősök író, zeneszerző, színész persze nem, de a rendező operatőrök, makettesek és bábkészítők, gyártásvezető, asszisztensek, mindenki, aki tévé állományban volt.  És mégis annyi plussz került bele, annyi szeretet és lelkesedés segítette, hogy ilyen időtálló lett a végeredmény .
És az is fontos, hogy  ez a Süsü. a sárkány ennek a televíziós kesztyűsbáb műfajnak a csúcsa. Ebben minden benne van, amit  ez az ember-mozgatta báb és a filmes feldolgozás tud.
És azt is tudni kell ugyanakkor, hogy nemcsak a csúcsa, hanem a hattyúdala is volt ennek a műfajnak
Ezt ma már nem lehet megcsinálni
De itt van, él, hódit és azt kívánom, hogy mindenki, aki megteheti legyen itt a Süsü 80+ kiállítás megnyitóján is, öreg Süsüvel,  a jó szándékú sárkánnyal, és addigra már mindenki tudja, hogy a külcsín és a belbecsből melyik a fontosabb.
Köszönöm szépen, a kiállítást megnyitom
ITT a MTVA a kiállítás megnyitásán készült videója

ACÉL RÉKA videója a BudapestKids -nél


kezdetek készül lelkesít zenék alkotók utóélet képek videók epizódok impresszum