Süsü, a sárkány


SÜSÜ, A SÁRKÁNY


kezdetek készül lelkesít zenék alkotók utóélet képek videók epizódok impresszum

SÜSÜ, A SÁRKÁNY ALKOTÓI

SÁRKÖZY ANDRÁS segédoperatőr/operatőr

1980


1971-ben, érettségi után került a televízióhoz. A Süsü sorozatnak második részétől végéig segédoperatőre. Mestere Abonyi Antal, a sorozat operatőre. A Süsü egy olyan fontos állomása pályájának, mely alapja volt a kilencvenes években hasonló szakmai módszerekkel forgatott Süni és barátai sorozatnak. Ennek mintegy felét már operatőrként jegyzi. A bábfilmezés mellett szinte minden televíziós műfajban dolgozott, dolgozik. Dokumentumfilmek, kulturális- és ismeretterjesztő, magazinok, képzőművészeti filmek kerültek ki a kezei alól. A 2000-es évek elején sportműsorok forgatására, közvetítésére specializálódik, ez tart a mai napig is.
1997 óta tagja a Magyar Operatőrök Szövetségének (H.S.C.)
Legnagyobb büszkesége a szakmai beceneve, amelyet a Süsü fővilágosítójától, Tréfás Imrétől kapott, a névhasonlóság okán lett SÁRKÁNY! Sokan a fiatalok közül csak Sárkányként ismerik, valódi névnek gondolván ezt.
Büszkén emlegeti, hogy a kis írnok, hátán a kódex-stáblistával, még száz év múlva is be fog kocogni a képernyőre, és kollégái között az ő neve is, még akkor is ott lesz!!!


2018

 


Csukás István és Sárközy András
2018- ból