Süsü, a sárkány


SÜSÜ, A SÁRKÁNY


kezdetek készül lelkesít zenék alkotók utóélet képek videók epizódok impresszum

SÜSÜ, A SÁRKÁNY ALKOTÓI

MALY RÓBERT iparművész, báb és makettkészítő

1975


2018
Maly Róbert önéletrajza Süsühöz

1954-ben születtem, Budapesten. Érettségi után kerültem a Bábszínházhoz és egy akkor speciálisnak számító tagozatán kezdtem tanulni a Kisképzőn. Az volt a speciális az oktatásban, hogy a szakmai képzést minden hallgató valamelyik művész műtermében kapta, vagy mint én, egy művészeti területen működő intézménynél.
Az elméleti oktatás folyt az iskolában. Bábtervezés Koos Iván báb és díszlettervezőtől kaptam, bábkészítésre Rieger Rudolf iparművész tanított, az akkori bábműterem vezetője. A Süsü megbízásánál már közösen dolgoztunk a Magyar Alkotóművészeti alapon keresztül, a színház kötelékein kívül.
A televízióhoz a Süsü folytatása kapcsán kerültem, sajnos pontosan azt sem tudom mikor.
85-ben nyertem felvételt, a Magyar Művészeti Alap – tervezőművész tagozatába, melynek is tagja vagyok. Van egy sor nemzetközi tervezőművészeti és feltalálói díjam.
Két munkánkra kaptunk szakmai nívó díjat és az egyikkel bekerültünk az Iparművészeti Múzeumban rendezett, az elmúlt 25 év legjobb nívódíjas munkái közé.

 Már az első munkanapján olyan feladatott vállalt Maly Róbert, amit a többiek megvalósíthatatlannak tartottak.
Szerencsére a több napos éjjel nappal munka eredményeképp sikerült olyan Apasárkányt formázni, aki minden igényt kielégitett, és indulhatott a forgatás.
Mindennek a részletei az alábbi videóbankezdetek készül lelkesít zenék alkotók utóélet képek videók epizódok impresszum